Η υπογονιμότητα είναι ένα θέμα το οποίο βασανίζει 1 στα 8 ζευγάρια κατά μέσο όρο. Συνήθως το 30-40% των περιπτώσεων οφείλονται στον αντρικό παράγοντα και η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να αυξηθεί με την ηλικία.
Τι είναι υπογονιμότητα
Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, για τουλάχιστον 1 χρόνο συχνής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.
Υπογονιμότητα
Κύρια αίτια ανδρικής υπογονιμότητας
- Κιρσοκήλη
- Γενετικές ανωμαλίες
- Ορμονικές διαταραχές
- Φλεγμονές
Εξετάσεις για τη διάγνωση της Ανδρικής Υπογονιμότητας
- Λεπτομερές ιατρικό ιστορικό
- Κλινική εξέταση έξω γεννητικών οργάνων
- Σπερμοδιάγραμμα (εφόσον είναι παθολογικό θα πρέπει να γίνει και δεύτερο μετά από ένα μήνα)
- Βιοχημικός έλεγχος
- Ορμονικός έλεγχος: Μέτρηση LH, FSH, PRL, TEST, T3, T4, TSH
- Υπερηχογράφημα οσχέου και διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη
- Βιοψία όρχεων (εφόσον κριθεί απαραίτητο)
Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από το παθολογικό αίτιο της υπογονιμότητας. Είτε είναι χειρουργική (διόρθωση της κιρσοκήλης, θεραπεία με ICSI) είτε συντηρητική θεραπεία (περιλαμβάνουμε την ενδοκρινολογική θεραπεία και ανοσολογική αγωγή εκεί που ανακαλύπτουμε αντισπερματικά αντισώματα).
Υπογονιμότητα
Όταν όμως, το κύριο αίτιο της αντρικής υπογονιμότητας δεν μπορεί να εντοπιστεί (ιδιοπαθής υπογονιμότητα), δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπίζεται, αλλά χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα, τότε το ζευγάρι απευθύνεται σε εξειδικευμένα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να εφαρμοστεί κατά περίπτωση κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης σύλληψης.