Πιστεύουμε ότι κάθε επαφή με τον ασθενή είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε !

Μπουλινάκης Ουρολόγος

Διεύθυνση Ιατρείου Διευθυνση

Δορυλαίου 10-12, Πλατεία Μαβίλη - Αθήνα

τηλέφωνο επικοινωνίαςΤηλέφωνο

210 6455 293 - 6980 117 030

κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη αποτελεί ένα σύνηθες ουρολογικό πρόβλημα ανάμεσα στους άνδρες, ανεξαρτήτως ηλικιακών ομάδων. Μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρούς ή και σε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες. Η σοβαρότερη επίπτωση που μπορεί να επιφέρει αυτή η πάθηση είναι μείωση της γονιμότητας και αυτό απασχολεί κυρίως τους νεαρότερους άνδρες που δεν έχουν προλάβει ακόμα να τεκνοποιήσουν. Η μόνη θεραπεία της είναι η χειρουργική αφαίρεση της από χειρουργό ουρολόγο, και αν αντιμετωπιστεί άμεσα συνήθως μεγάλη βελτίωση στη γονιμότητα του άνδρα.

Τι είναι η κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι η κιρσοειδής διάταση των φλεβών που αποχετεύουν το αίμα από τους όρχεις με αποτέλεσμα να λιμνάζει εντός αυτών. Στο 95% των περιπτώσεων συμβαίνει στον αριστερό όρχι.

 Κιρσοκήλη

Ποια είναι η αιτιολογία

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κάθετη εκβολή της αριστερής έσω σπερματικής φλέβας στην αριστερή νεφρική φλέβα. Όταν συμβαίνει στον δεξί όρχι, ο ασθενής χρήζει περαιτέρω διερεύνησης με υπερηχογράφημα άνω-κάτω κοιλίας.

Κιρσοκήλη

Επιπτώσεις

Η κυριότερη επίπτωση είναι η μειωμένη ποιότητα του σπέρματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει την υπογονιμότητα στον άντρα.

 

Διάγνωση

  • Κλινική εξέταση των ορχεων
  • Έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler.
  • Σπερμοδιάγραμμα

 

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση με την απολίνωση της έσω σπερματικής φλέβας.