Πιστεύουμε ότι κάθε επαφή με τον ασθενή είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε !

Μπουλινάκης Ουρολόγος

Διεύθυνση Ιατρείου Διευθυνση

Δορυλαίου 10-12, Πλατεία Μαβίλη - Αθήνα
Λεωφόρος Κρυονερίου 56, Κρυονέρι

τηλέφωνο επικοινωνίαςΤηλέφωνο

210 6455 293 - 216 9390 630 - 6980 117 030

kaloithis-yperplasia-prostati

Η ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη είναι ο πρώτος υπεύθυνος για την αύξηση του μεγέθους του προστάτη.


Ο προστάτης είναι ένας μικρός αλλά σημαντικός αδένας στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο κύριος ρόλος του πείναι να παράγει υγρό που προστατεύει και τροφοδοτεί το σπέρμα. Ο προστάτης δημιουργεί περίπου το ένα τρίτο του υγρού που εκσπερμάται (απελευθερώνεται) από το πέος στον οργασμό (κατά τη σεξουαλική κορύφωση).

Στους νεαρούς άνδρες ο προστάτης έχει μέγεθος περίπου ενός καρυδιού, βάρους 10-20 γραμμάρια, αλλά αυξάνεται με την ηλικία. Ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το άνω μέρος της ουρήθρας.

Πώς μεταβάλλεται ο αδένας του προστάτη με την ηλικία;


Η ανδρική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη είναι ο πρώτος υπεύθυνος για την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, ο προστάτης μεγαλώνει. Στην εφηβεία, τα επίπεδα τεστοστερόνης στα αγόρια αρχίζουν να αυξάνονται και μαζί τους και ο προστάτης ο οποίος περίπου σε οχταπλάσιο μέγεθος του αρχικού. Μεταξύ των ηλικιών 21 έως 50 ετών ο προστάτης συνεχίζει να αναπτύσσεται, διπλασιάζοντας το μέγεθος και σχεδόν ξανά διπλασιάζεται σε μέγεθος μεταξύ των 50 και 80 ετών.

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη ΚΥΠ


Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη είναι η πιο κοινή ασθένεια του προστάτη. Είναι μια μη καρκινική, διεύρυνση ή ανάπτυξη του προστάτη. Δεδομένου ότι ο προστάτης περιβάλλει το άνω μέρος της ουρήθρας, η μεγέθυνση του προστάτη κάνει την ουρήθρα στενότερη και ασκεί πίεση στη βάση της ουροδόχου κύστης. Η στένωση της ουρήθρας μπορεί να επηρεάσει τη διέλευση των ούρων με διάφορους τρόπους.

Η Υπερπλασία του Προστάτη δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Πόσο συνηθισμένη είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη ΚΥΠ;


Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη ΚΥΠ είναι συχνότερη σε ηλικιωμένους άνδρες, συνήθως ξεκινώντας μετά τα 40. Η πάθηση αυτή αφορά ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό αφού επηρεάζει σχεδόν όλους τους άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους, αν και μερικοί άνδρες δεν έχουν συμπτώματα, παρόλο που ο προστάτης τους έχει αυξηθεί. Η Υπερπλασία ξεκινά να αποτελεί πρόβλημα συνήθως με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται αν δεν αντιμετωπιστούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη ΚΥΠ;


Μερικοί άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι άνδρες που έχουν συμπτώματα, τα παρατηρούν πρωτίστως στην αλλαγή της ούρησης τους επειδή η ΚΥΠ επηρεάζει το τμήμα του προστάτη που περιβάλλει το ανώτερο τμήμα της ουρήθρας.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με την ΚΥΠ μπορεί να είναι αποφρακτικά ή ερεθιστικά, αλλά μπορεί επίσης να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα.

Τα αποφρακτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν καθυστέρηση ή στράγγισμα κατά την έναρξη της ούρησης, και αργή ροή ούρων. Τα ερεθιστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν επείγουσα ή συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΚΥΠ;

  • Mε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και περιγραφή των συμπτωμάτων.
  • Μια φυσική εξέταση.
  • Με εξετάσεις αίματος (PSA) και ούρων.
  • Υπερηχογράφημα

  • Πώς θεραπεύεται;


Αν έχετε συμπτώματα που συνδέονται με την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη και προκειμένου να αποφασίσετε για την καλύτερη θεραπεία, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πόσο τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας. Τα από του στόματος φάρμακα (δισκία) μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες με μέτρια συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για τους άνδρες των οποίων τα συμπτώματα της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη ΚΥΠ είναι σοβαρά.

Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός σας θα σας κατευθύνει στην βέλτιστη για εσάς επιλογή.